niedziela, 2 czerwca 2013

Kurczak z pieczarkami

Kolejny bardzo szybki przepis dla chcących zjeść coś konkretnego a nie stracić przy tym połowy dnia w kuchni. Oto Drodzy Państwo przepis na kurczaka z pieczarkami.

Potrzebujemy:
  • patelnię lub rondel
  • garnek
Składniki:
  • pieczarki marynowane w słoiku
  • pierś z kurczaka
  • ryż
  • sól, pieprz
  • mleko lub śmietanka słodka
  • trochę mąki
Przygotowanie:
  • kroimy pierś z kurczaka w kostkę
  • posypujemy solą i pieprzem
  • podsmażamy na patelni
  • pieczarki kroimy w plasterki (wody ze słoika nie wylewamy!)
  • dorzucamy pieczarki do kurczaka, podsmażamy
  • podlewamy pozostałą zalewą ze słoika
  • gdy kurczak się ugotuje (około 10 minut) zagęszczamy sos rozmieszaną śmietanką z mąką
  • nie dopuszczamy do zagotowania bo całość się zważy
  • gotujemy ryż
  • podajemy ryż polany przygotowanym sosem
Czas przygotowania około 20 minut.

W tym daniu praktycznie nie ma czego modyfikować. Można zmienić przyprawy i dodać granulowany czosnek do kurczaka, ale niewiele to zmienia. Danie podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz