Potrzebujemy:
- patelnię lub rondel
- garnek
- pieczarki marynowane w słoiku
- pierś z kurczaka
- ryż
- sól, pieprz
- mleko lub śmietanka słodka
- trochę mąki
- kroimy pierś z kurczaka w kostkę
- posypujemy solą i pieprzem
- podsmażamy na patelni
- pieczarki kroimy w plasterki (wody ze słoika nie wylewamy!)
- dorzucamy pieczarki do kurczaka, podsmażamy
- podlewamy pozostałą zalewą ze słoika
- gdy kurczak się ugotuje (około 10 minut) zagęszczamy sos rozmieszaną śmietanką z mąką
- nie dopuszczamy do zagotowania bo całość się zważy
- gotujemy ryż
- podajemy ryż polany przygotowanym sosem
W tym daniu praktycznie nie ma czego modyfikować. Można zmienić przyprawy i dodać granulowany czosnek do kurczaka, ale niewiele to zmienia. Danie podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz