niedziela, 2 czerwca 2013

Zapiekanka makaronowa

Przepis na zapiekankę przyniosła towarzyszka małżonka. Danie niesamowicie proste i szybkie a do tego sycące i smaczne.

Potrzebujemy:
  • naczynie żaroodporne lub brytfankę. W ostateczności garnek bez plastikowych uchwytów.
  • nóż
  • deskę do krojenia
  • piekarnik lub mikrofalówka
Składniki:
  • makaron świderki, muszelki, falbanki lub jakikolwiek posiadany (w ostateczności może być nawet spaghetti)
  • cebulę
  • dwie laski kiełbasy śląskiej lub innej znalezionej bądź upolowanej w sklepie
  • 200g żółtego sera (najlepiej starty ale plasterki też dadzą radę)
  • masło
  • sól, pieprz, ketchup
Przygotowanie:
  • cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • kiełbasę kroimy w kostkę
  • gotujemy makaron 
    • do wrzątku wrzucamy pół paczki makaronu i gotujemy około 15 minut
    • UWAGA gotujący się makaron lubi kipieć
  • makaron odcedzamy
  • dodajemy cebulę, kiełbaskę i połowę sera (jeżeli jest w plasterkach to uprzednio go kroimy)
  • dodajemy łyżkę masła
  • solimy, dodajemy pieprz
  • mieszamy wszystkie składniki
  • naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy przygotowaną masę
  • posypujemy pozostałym serem oraz polewamy ketchupem i wstawiamy do piekarnika
  • pieczemy około 20 minut w 180C
Łączny czas przygotowania: 20min + 20 min.

Jeżeli nie posiadamy piekarnika można wykorzystać mikrofalówkę. Smak gotowej potrawy w dużej mierze zależy od wykorzystanej kiełbaski. Cebulkę można wcześniej podpiec na patelni. Wszelkie modyfikacje dozwolone.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Osobiście polecam więcej sera (ok 500g), najlepiej sprawuje się ser typu "salami" jest on jednym z wygodniejszych i smaczniejszych serów przy obróbce termicznej (w szczególności odradzam wszelkie sery z dziurami).

    OdpowiedzUsuń