niedziela, 2 czerwca 2013

Nóżki z kurczaka w miodzie

Ten przepis to już naprawdę wykwintne danie dla zawodowców. Nie polecane dla osób rozpoczynających swoją przygodę w kuchni. Czas przygotowania jest troszkę dłuższy, ale walory smakowe rekompensują czas spędzony przy patelni. A więc do dzieła:

Potrzebujemy:
  • patelnię (najlepiej teflonową lub ceramiczną)
  • garnek
Składniki:
  • nóżki z kurczaka (mogą być pałki, udka lub całe odnóża)
  • miód (dowolny rodzaj byle nie sztuczny)
  • przyprawę do zup (słynne magi lub inny tego typu)
  • sól
  • szczypiorek
  • ryż
Przygotowanie:
  • gotujemy ryż (zgodnie z opisem na pudełku)
  • nóżki myjemy i obieramy z pozostałości pierza (to smakuje tylko w parówkach)
  • przygotowane nóżki nacieramy solą
  • na patelnię wykładamy 4 łyżki miodu i dolewamy przyprawy do zup (2 łyżki)
  • całość rozpuszczamy na delikatnym ogniu
  • na tak przygotowaną patelnię wykładamy nóżki i pieczemy z wszystkich stron około 20 minut.
  • co kilka minut obracamy mięsko i podlewamy niewielką ilością wody.
  •  gotowe nóżki powinny mieć kolor ciemnozłoty i lekko odchodzić od kości. 
  • podajemy z ryżem posypanym szczypiorkiem
Uwaga! Miód lubi się przypalać więc nie oszczędzajcie wody. W końcowej fazie sos powinien zgęstnieć. Nie trzeba go zaciągać. Jeżeli jest zbyt rzadki, należy odparować wodę.

Czas przygotowania około 35-40 minut.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Podpowiedź dla wszystkich: NIGDY nie róbcie tej potrawy na grillu ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu nam się wtedy troszeczkę niedopiekła i nóżki były nieco krwiste.

    OdpowiedzUsuń