Potrzebujemy:
- patelnię (najlepiej teflonową lub ceramiczną)
- garnek
- nóżki z kurczaka (mogą być pałki, udka lub całe odnóża)
- miód (dowolny rodzaj byle nie sztuczny)
- przyprawę do zup (słynne magi lub inny tego typu)
- sól
- szczypiorek
- ryż
- gotujemy ryż (zgodnie z opisem na pudełku)
- nóżki myjemy i obieramy z pozostałości pierza (to smakuje tylko w parówkach)
- przygotowane nóżki nacieramy solą
- na patelnię wykładamy 4 łyżki miodu i dolewamy przyprawy do zup (2 łyżki)
- całość rozpuszczamy na delikatnym ogniu
- na tak przygotowaną patelnię wykładamy nóżki i pieczemy z wszystkich stron około 20 minut.
- co kilka minut obracamy mięsko i podlewamy niewielką ilością wody.
- gotowe nóżki powinny mieć kolor ciemnozłoty i lekko odchodzić od kości.
- podajemy z ryżem posypanym szczypiorkiem
Czas przygotowania około 35-40 minut.
Smacznego!!!
Podpowiedź dla wszystkich: NIGDY nie róbcie tej potrawy na grillu ;P
OdpowiedzUsuńPo prostu nam się wtedy troszeczkę niedopiekła i nóżki były nieco krwiste.
OdpowiedzUsuń