Potrzebujemy:
- patelnia lub rondel
- garnek do makaronu
- sito do makaronu (w ostateczności można makaron odlać)
- koncentrat pomidorowy
- ketchup
- parówki lub inna kiełbasa
- makaron spaghetti
- żółty ser (opcjonalnie)
- gotujemy makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- na patelni podsmażamy koncentrat wymieszany z ketchupem do postaci brązowej pasty
- dodajemy pokrojoną kiełbasę i podlewamy całość wodą (tak z dwie szklanki)
- dusimy całość na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego sosu
- wykładamy makaron na talerze, polewamy sosem i posypujemy serem
Danie można wzbogacić posiadanymi przyprawami (oregano, papryka ostra, papryka słodka, pieprz) oraz dodać na początku cebulkę. Smak w dużej mierze zależny od dodanej wędliny. Parówki dają delikatniejszy smak, wędzone kiełbasy bardziej wyrazisty.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz