niedziela, 2 czerwca 2013

Spaghetti wersja szybka

Przepis na spaghetti powstał w zamierzchłych czasach studenckich gdy w lodówce było tylko światło a pająki emigrowały do USA w poszukiwaniu lepszego życia. Danie niezbyt wyszukane, ale za to sycące i noszące namiastkę wielkiego świata. Ale do rzeczy:

Potrzebujemy:
  • patelnia lub rondel
  • garnek do makaronu
  • sito do makaronu (w ostateczności można makaron odlać)
Składniki:
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup
  • parówki lub inna kiełbasa
  • makaron spaghetti
  • żółty ser (opcjonalnie)
Przygotowanie:

  • gotujemy makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • na patelni podsmażamy koncentrat wymieszany z ketchupem do postaci brązowej pasty
  • dodajemy pokrojoną kiełbasę i podlewamy całość wodą (tak z dwie szklanki)
  • dusimy całość na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego sosu
  • wykładamy makaron na talerze, polewamy sosem i posypujemy serem
Czas przygotowania 20 minut.

Danie można wzbogacić posiadanymi przyprawami (oregano, papryka ostra, papryka słodka, pieprz) oraz dodać na początku cebulkę. Smak w dużej mierze zależny od dodanej wędliny. Parówki dają delikatniejszy smak, wędzone kiełbasy bardziej wyrazisty.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz