A więc do dzieła. Porcja na 4 osoby.
Potrzebujemy:
- 2 patelnie lub patelnię i rondel
- blachę do lasagni (lub naczynie żaroodporne podłużne)
- piekarnik
- 600g mięsa mielonego
- 25g masła
- 1l soku pomidorowego
- przyprawę do zup w płynie
- czosnek granulowany
- sól, pieprz, papryka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
- 250ml mleka
- gałka muszkatułowa
- makaron do lasagni
- na patelni smażymy mięso mielone posypane solą, pieprzem, papryką oraz granulowanym czosnkiem
- podlewamy około 3 łyżkami przyprawy do zup.
- po usmażeniu mięsa dolewamy sok pomidorowy i gotujemy mieszając do lekkiego zgęstnienia.
- sos nie może być zbyt gęsty.
- w naczyniu żaroodpornym wykładamy naprzemiennie sos i płaty makaronu.
- ostatnią warstwę makaronu zostawiamy niepolaną sosem.
- Przygotowujmy sos beszamelowy:
- w rondlu lub na patelni topimy masło
- do roztopionego masła dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy aż się zarumieni
- nie zdejmując całości z ognia dodajemy mleko z sokiem z cytryny i ciągle mieszamy aż zgęstnieje
- dodajemy przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatułowa)
- powstałym sosem polewamy ostatnią warstwę makaronu
- na wierzch wykładamy starty żółty ser i pieczemy w piekarniku około 20 minut
PS. Sos beszamelowy jest bardzo wrażliwy na nieprawidłowe przygotowanie. Jeżeli coś zrobimy źle - dostaniemy grudki sera. Należy bezwzględnie przestrzegać podanej kolejności i stale mieszać. Poniżej zdjęcia z procesu przygotowania oraz gotowa potrawa.
Mięsko przyprawione i przygotowane do smażenia
Smażenie :)
Usmażone mięsko.
Dodajemy sok pomidorowy...
i jeszcze trochę przypraw...
Uzyskany sos prezentuje się wybornie.
Sos z makaronem. Na razie bez wierzchniej warstwy.
Sos beszamelowy - tak mniej więcej powinien wyglądać.
Prawie gotowe...jeszcze tylko ser.
Danie tuż przed włożeniem do piekarnika.
Długie 20 minut później.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz