sobota, 8 czerwca 2013

Lasagne - wersja wypasiona

No i przyszedł czas na zrobienie lasagni bolognese. To co tygryski lubią najbardziej. Wykonanie tej potrawy nie jest nazbyt trudne. Jedyna skomplikowana rzecz to przygotowanie sosu beszamelowego. Bezwzględnie należy mieć przyszykowane wszystkie jego składniki w zasięgu ręki, w innym przypadku przypalimy całość.
A więc do dzieła. Porcja na 4 osoby.

Potrzebujemy:
  • 2 patelnie lub patelnię i rondel
  • blachę do lasagni (lub naczynie żaroodporne podłużne)
  • piekarnik
Składniki:
  • 600g mięsa mielonego
  • 25g masła
  • 1l soku pomidorowego
  • przyprawę do zup w płynie
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz, papryka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 250ml mleka
  • gałka muszkatułowa
  • makaron do lasagni
Przygotowanie:
  • na patelni smażymy mięso mielone posypane solą, pieprzem, papryką oraz granulowanym czosnkiem
  • podlewamy około 3 łyżkami przyprawy do zup.
  • po usmażeniu mięsa dolewamy sok pomidorowy i gotujemy mieszając do lekkiego zgęstnienia. 
  • sos nie może być zbyt gęsty.
  • w naczyniu żaroodpornym wykładamy naprzemiennie sos i płaty makaronu. 
  • ostatnią warstwę makaronu zostawiamy niepolaną sosem.
  • Przygotowujmy sos beszamelowy:

    • w rondlu lub na patelni topimy masło
    • do roztopionego masła dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy aż się zarumieni
    • nie zdejmując całości z ognia dodajemy mleko z sokiem z cytryny i ciągle mieszamy aż zgęstnieje
    • dodajemy przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatułowa)
    • powstałym sosem polewamy ostatnią warstwę makaronu
  • na wierzch wykładamy starty żółty ser i pieczemy w piekarniku około 20 minut
Smacznego!!!

PS. Sos beszamelowy jest bardzo wrażliwy na nieprawidłowe przygotowanie. Jeżeli coś zrobimy źle - dostaniemy grudki sera. Należy bezwzględnie przestrzegać podanej kolejności i stale mieszać. Poniżej zdjęcia z procesu przygotowania oraz gotowa potrawa.

Mięsko przyprawione i przygotowane do smażenia
 
Smażenie :)

Usmażone mięsko.

Dodajemy sok pomidorowy...

i jeszcze trochę przypraw...

Uzyskany sos prezentuje się wybornie.

Sos z makaronem. Na razie bez wierzchniej warstwy.

Sos beszamelowy - tak mniej więcej powinien wyglądać.

Prawie gotowe...jeszcze tylko ser.

Danie tuż przed włożeniem do piekarnika.

Długie 20 minut później.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz