czwartek, 6 czerwca 2013

Pyry z gzikiem

Jako prawdziwy poznaniak nie mogłem pominąć tradycyjnej poznańskiej/wielkopolskiej potrawy. A jest nią Pyra z gzikiem. Danie bardzo szybkie, pożywne i w miarę zdrowe. Istnieje niezliczona ilość wersji tego dania. Ja przedstawię dzisiaj wersję pieczoną. A więc do kuchni!

Potrzebujemy:
  • piekarnik
  • blachę lub inne naczynie do pieczenia
Składniki:
  • duże ziemniaki (max 2/osobę)
  • twaróg (100g/osobę)
  • śmietanka słodka
  • szczypior/cebulka
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • ziemniaki ugotować w mundurkach (po prostu nie obierać)
  • w międzyczasie rozgnieść twaróg
  • dodać śmietankę, posiekany szczypiorek, sól i pieprz
  • ziemniaki odlać i przekroić na połówki
  • wyłożyć na blaszkę i zapiec w piekarniku około 15 minut
  • podawać połówki ziemniaka z gzikiem
Smacznego!!!

PS: W innym wariancie ziemniaki zamiast z gzikiem można podać z podsmażonymi skwareczkami i cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz